marți, 18 septembrie 2012

BARROSO - SUS, BARROSO - JOS...

...Barroso tunde si rade frumos! Sau maraie-n barba si dicteaza printre dinti! Ce dicteaza? Celebrul si  funebrul decalog in 11 puncte, intre care la loc de frunte s-a regasit la fel de celebrul si funestul CVORUM DE 50%+1 care a avut ca rezultat re-inscaunarea unui golan pe scaunul de la Cotroceni. 

CINE a executat dictarea? Ponta. Motiv pentru care nu putini sunt cei care-l pun acum la zid pe primul ministru pentru "zelul" sau vizavi de Barroso si Reding. Ar fi putut Ponta...
sa spuna "nu, mersi!" impunerilor celor de la UE? Teoretic da, dar nu trebuie uitat ca RO - desi e membru cu drepturi depline - nu e nici macar a 5 a roata de la carutza UE!!! RO nu e deloc in situatia de a a vea crize si puseuri de personalitate la acest cel mai inalt nivel al institutiilor europene! Pe de alta parte poate pozitia staff-ului ue ar trebui analizata cu mai putina tenta irationala, viscerala si cu ceva mai multa precautie si comprehensiune. Sa nu ne grabim sa credem ca toata lumea ne este noua potrivnica!

Poate occidentul are de partea sa ...alibiuri, cum ar fi ca RO este o tara ex-comunista pana mai ieri si, ca atare, ne poate privi cu suspiciune, chiar cu temerea ca nu cumva peste noapte s-o "cotim" inapoi spre "societatea multilateral dezvoltata"! Si atunci, occidentul (care nu respira fix in aceeasi  mioritica batatura cu noi ca sa ia pulsul lucrurilor la scara reala de 1/1) cauta sa ne puna ceea ce-am putea numi centuri de sigurantza: aveti grija cu statul de drept, cu democratia, cu separarea puterilor in stat etc! Evident, nu vom fi nici naivi sa credem ca occidentul moare de grija noastra, dar sa nu cadem nici in extrema cealalta.

A fost un abuz impunerea cvorumului de catre Merkel & co? Absolut. Ponta putea sa nu -l accepte, dar riscurile erau prea mari in situatia in care nu UE si PPE depind de RO, ci noi de ei si mai ales de fondurile lor! In plus, incercand sa intram in creierul lui Ponta, nu e greu sa intelegem ca el a tintit in doua directii fiind sigur de succesul sau pe ambele planuri: si ca Basescu va fi demis la Referendum printr-o prezenta de peste 50%+1, si ca va avea in perspectiva o buna relatie cu UE! Lumea nu a iesit din case cat ar fi trebuit, Basescu a ramas la Cotroceni, dar UE a primit o lectie servita de la Bucuresti si stim la ora asta ca nu-si mai poate permite nici indoieli, si nici dublu standard in privinta noastra. Cat despre BaSILA...stie foarte bine ca se poate si o a 3 a suspendare, cand in mod sigur nu va mai exista niciun cvorum!!!