vineri, 28 septembrie 2012

CE SPERAM SPERAND SPERANTE?

CINE a prins chiar si franturi din perioada cealalta - a lui Ceausescu - stie ca atunci circula o filozofie  despre proletarii Patriei: esti prost daca pleci cu mana goala de la locul de munca! Macar o saiba sa-ti indesi in fundul buzunarului! Se chema ca ai fost destept, smecher, te-ai descurcat si ca nu ti-ai pierdut ziua degeaba, chit ca poate ai rancezit dusumelele fabricii de la atata apa ce-a curs de pe tine, dar nu...nu de la spetit pentru depasirea planului cincinal, ci de la dormit! 

Multi si-au facut case, vile, gradini, cotetze, balcoane, garaje, magazii si tot felul de coshmelii furand ...
si tragand  Statul comunist in piept de parca asta nu era echivalent cu a-si fura singuri caciula! Azi daca ar fi sa recuperezi de la fiecare ce-a furat de la locul de munca, ai putea sa ridici o noua tara de la zero! Ce se fura? Poate, ce NU se fura!!!!!!! Orice si totul : de la fiare, tevi, t-uri, sarme, cabluri, tabla, lemn, cuie, piulite, suruburi, scule, geamuri, alimente, lichide, solide, gazoase...oferta furaciunilor era functie de obiectul de activitate al fabricii unde dormeai...pardon, lucrai.

Adica, lucrai la o fabrica de textile, macar un capat de ata si tot te descurcai tu sa vari in noptiera de acasa, aia de sub balerina din vitrina. La fabrica de paine: om erai! La aia de lapte - fericitule! Puteai sa faci troc pe scara blocului cu vecinul de la paine sau cu ala de la IRTA, care-ti livra motorina! S.a.m.d. Trai, nu gluma! Pe urma a venit Revolutia, muncitorul nostru mai fura ce mai fura cam vreun an-doi, din inertie si remanentza caracterului socialist, apoi incet, incet el lua contact cu realitati noi si contondente, cum ar fi privatizarea si somajul! Inca se mai descurca omul nostru sa traga un pui de somn pe la atelierul mecanic, pe vreo lavita mai dosita sau sub un banc de strung mai ascuns orizontului, dar parca nu mai avea farmecul de altadata! Naduseala acum nu mai era de la profunzimea viselor, ci de la cosmarul c-a dat economia de piata, intempestiv, peste tine...




S-a mai intamplat ceva dupa Revolutie, esential: s-au schimbat clasele sociale de HOTI! Gata cu furtisagurile candide ale clasei muncitoare! Acum era randul hotilor alora mari, grei, barosani, cu papioane si 3 randuri de cefe! Bussinesmani, privatizati, buticari, antreprenori, industriasi, comercianti, producatori particulari, bancheri...care mai de care, o fauna multicolora care devora RO in 20 de ani, lasand-o cheala precum viermii un hoit! Dar sa nu ne amagim, inca mai e de furat. SI pana la coada urmii, furaciunile vor persista fix cat specia umana. Doar cand nu va mai fi umbra de om pe pamantul asta, atunci va disparea si hotia! Pana atunci e cert ca HOTII o duc cel mai bine in RO. 


Casutza Costel CASUNEANU


CAT SE FURA AZI IN RO? Oficial, 40 miliarde euro anual! In conditiile in care aproape 2 mld euro pe luna inseamna plata pensiilor si salariilor catre bugetari, adica 20 mld euro anual. Teoretic, DACA s-ar fura mai putin, sa zicem doar jumatate, atunci si pensiile, si salariile ar putea fi DUBLE!!!!!!!...

Cum se fura? Prin toate mijloacele, dar preponderent prin ceea ce se cheama "economia neagra" : sustragerea smecherilor ("baietii destepti") - care deruleaza afaceri de la comertul cu legume si fructe, pana la cel cu cereale, energie si petrol - sustragerea de la plata taxelor si impozitelor catre Stat, manarii jegoase cu Statul in conditiile in care Statul e...praf!!!!!!! S-a practicat dintotdeauna "sportul" asta, dar pe timpul PDL-ului si al lui Basescu a fost inaltat la rang de perfectiune si arta! 

Si totusi, in RO nu sunt NUMAI hoti! Si pe vremea lui Ceausescu (cat si azi) au fost multi oameni de bun simt si cu obrazul subtire, poate chiar erau cei mai multi. Ei au fost parintii, bunicii nostri, cei care impreuna cu parintii si bunicii lor au creat ROMANIA! Ca s-o poata fura bine azi unii si altii, cu predilectie din gasca pdl si a lui BaSILA. 

AZI speram sa se faca dreptate, cineva sa-i ia la bani marunti pe cei care au praduit tara. Speram sperante? Sau va veni si ziua aia?

O chestiune de demnitate!