luni, 17 septembrie 2012

A INCEPUT SCOALA

Atunci si...
17 septembrie 2012 - incepe scoala in RO!

Pentru unii, cei intrati abia in clasa I - prima zi de scoala: emotii mari, nu stii pentru cine mai mult, pentru parinti sau pentru ...boboci! Ceilalti, din clasele mai mari, experimenteaza deja un soi de rutina sau macar blufeaza, nu atat sa impresioneze pe cei mai mici (dar si asta!), cat mai ales pentru a-si disimula propriile emotii, poate si mai mari decat in cazul inocentilor care pun in premiera piciorul intr-o clasa ...adevarata, nu de "jucarie" ca la gradinitza! 

Cum este scoala in Romania?...
Raspunsul este invariabil politic, asa ca mai bine trecem peste el, dar fara a lasa sa se inteleaga ca "pasarea" lui este gratie unei stari perfecte care guverneaza realitatile din invatamantul romanesc, ci dimpotriva! Invatamantul a fost domeniul cel mai bulversat in acesti 23 de ani , cel mai...batut de vanturi si lipsit de viziune in ciuda multiplelor asa-zis strategii pe care ba unul, ba altul dintre ministrii succedati au incercat - manatzi de personalitati care mai de care mai gaunoase si sterile - sa le impuna facand din elevi o adevarata masa de incercare, esuata de la an la an, din strategie in strategie!


...acum!

CE ESTE NOU in scoala romaneasca azi fatza de ieri, fatza de perioada de dinainte de 1989? Sunt voci care spun ca perioadele nu se pot compara si ca "scorul" ar fi net in favoarea scolii comuniste a lui Ceausescu! Ce anume din scoala de atunci trezeste azi nostalgii si regrete? Pai ar fi: se pare (sa vorbim in termenii acestia prezumtivi) ca atunci se facea cu adevarat carte, atunci exista disciplina in scoli, atunci exista respect pentru profesori, atunci profesorii erau mai dedicati si mai instruiti, atunci exista o...coerenta in ansamblul invatamantului. ATUNCI! ...

Azi...sentimentul este acela al unei ruini! Si al lucrului facut de mantuiala. Si e valabil de orice parte a baricadei te-ai afla: de partea cadrelor didactice, de partea politicienilor, de partea...elevilor si parintilor. Toata lumea pare (sa mentinem tonul prezumtiv al aparentelor si al...nevinovatiei) luata de val, prinsa intr-un vartej al...al cui, de fapt? Al ...economiei de piata, al democratiei, al tranzitiei, al libertatii, al subzistentzei?  Sau o fi fiind doar vartejul ...ignorantzei si autosuficientzei??? Societatea, in genere, pare abrutizata, toata lumea pare a duce o lupta de supravietuire in care legea junglei primeaza! Banii par, in genere, singurul ideal. "Foamea de bani" pare a fi singurul motor al zilelor noastre si cauza majora pentru care societatea in ansamblul ei este victima superficialitatzii si derizoriului. Se vorbeste de ani de zile de lipsa valorilor, de inversarea lor, de un vacuum al valorilor, dar doar se vorbeste, nimic concret care sa schimbe starea de lucruri, din contra ea s-a tot acutizat. Basescu a sintetizat cel mai plastic (nu stiu daca asta e sinonim cu "corect" - este?) situatia din invatamantul romanesc de azi: "Scoala romaneasca scoate tampiti!"...


EBA ...sugestiv?

Care este adevarul? Adevarul, ca intotdeauna cand are in centrul sau omul si nu matematica, este unul relativ: nu putem absolutiza, recte nu toti politicienii sunt precum Fune(b)riu, nu toti dascalii sunt ...depasiti de situatie, eufemistic spus. Dar adevarul e ca majoritatea politicienilor nu au nicio tangenta cu acest domeniu decat in masura in care au vreo afacere de invartit in domeniu! Cat despre educatori, invatatori, profesori... vocatia si constiinta ar trebui sa fie cele 2 coordonate care sa-i defineasca, dar in marea lor majoritate nu fac altceva decat sa presteze un...job, ca oricare alt job, confundand catedra cu toneta din piata, cu masina de cusut sau bancul de strung! Exista o neimplicare tragica a cadrelor didactice in actul efectiv de invatamant, neimplicare cu repercusiuni la fel de tragice la nivelul perceptiei lor in randurile copiilor si care greveaza poate ireversibil relatia elev-dascal. Pentru ca, umbla vorba prin targ, respectul se castiga.


liceenii, atunci!