joi, 22 noiembrie 2012

ZIUA 14 - BUGETUL UE

Rompuy - Barosso
Azi a fost prima zi de discutii pe marginea viitorului buget UE 2014-2020. Poate ca unii sunt tentati sa ignore importanta uriasa a bugetului asta in sine si a negocierilor care au loc exact in clipele astea! Realitatea este insa ca...vorbim despre bani! Deci, cand nu au fost banii importanti?!? Daca nu ai bani, ii poti lua copilului o pereche de bocanci si o carte de Mos Nicolae?! Daca nu ai bani, mori in casa sau intr-un pat rece de spital, ...
ca nu te baga doctorii in seama (ca nu ai sarit la cap - cu ce!)?! Daca nu ai bani, iti poti da copilul la o scoala buna (caci stiti, sunt scoli bune si scoli mai putin bune sau chiar proaste)?! Etc, etc...Daca traiesti la tara, adica fix acolo unde cica s-ar fi nascut vesnicia si unde - contrar aparentelor, timpul are inca MULTA rabdare - cum credeti ca se face o retea de apa si canal, de pilda?! Cam cu ce bani si de unde???...Exact din bugetul UE, ala pentru care se bat acum 27 de sefi de stat din Europa! Pentru ca, toti vor bani mai multi, numai ca unora le vin banii astia mai multi chiar de la...ceilalti! Bunaoara, Polonia, Grecia, Spania, Portugalia, Ungaria, Romania etc vor bani mai multi, dar banii astia vin de la tari ca Germania, Marea Britanie, Franta, Suedia, Danemarca, Finlanda (care dau mai mult decat primesc) - si lor nu le convine sa ne dea noua bani (chit ca Boc si Basescu n-au stiut nici macar sa-i ia, moca!), caci e criza si-i vor investiti in propriile economii, in standardele de viata ale propriilor cetateni!


D. Cameron- premier britanic - veto!!!

Acesta este contextul. Si , spre comparatie, ca sa ne cream un tablou mai plastic: Basescu ne-a imprumutat pe noi toti de la FMI cu 20 de miliarde de euro, bani pe care trebuie sa-i dam inapoi SI cu dobanda! Ca FMI nu e decat o banca, cea mai mare! Acuma, banii luati din bugetul UE sunt ne-rambursabili si au ca destinatie ridicarea nivelului de dezvoltare economica a tarii prin crearea de locuri de munca, sprijinirea agricultorilor, a intreprinzatorilor, crearea autostrazi, retele apa-canal, gaze, etcc. Acesti bani sunt aur curat pentru o tara ca Romania, extrem de inapoiata in foarte multe privinte. 




In mandatul trecut, 2007-2013, Romaniei i-au fost alocati din bugetul UE (pe hartie) vreo 33 miliarde euro! Bani foarte multi, cu care s-ar fi putut face foarte multe pentru viata de zi de zi a noastra, a tuturor. Insa, Basescu si gasca nu au luat din acesti bani decat vreo...3 miliarde euro! Oficial, sub 10%!!! Basescu si Boc ar putea foarte bine fi judecati pentru crima impotriva poporului, subminarea economiei nationale si atentat la siguranta statului!!! Din acesti bani s-ar fi putut face spitale, s-ar fi putut dota modern sectii intregi ca sa nu ne mai moara copiii ca nu exista aparatura pentru operatii pe cord sau nu exista medicamente pentru copiii suferinzi de cancer, leucemie etc...Pentru ca nu toata lumea din tara asta poate merge la Viena, precum scumpa noastra jigodie de Presedinte!!! 




Scandalul de la Bruxelles, deci, e pe viata si pe moarte, adica pe bani multi - pe care unii chiar stiu sa-i foloseasca! Comisia Europeana a lui Barosso a propus 1.033 miliarde de euro, per ansamblu. Consiliul European al lui Van Rompuy, a taiat la presiunea tarilor mari ca Germania si Marea Britanie (care vor cu cel putin 200 mld mai putin, poate chiar cu 200!) si a ajuns la vreo 970 mld euro. Romaniei i-au fost alocati de catre Comisie 47 mld euro, dar Consiliul a taiat 8! Insa discutiile abia in seara asta au inceput. Maine seara, Rompuy e increzator ca poate anunta "suma" exacta a bugetului UE! Merkel, e mai putin increzatoare, ea se asteapta ca aceasta reuniune sa capoteze si sa aiba loc una noua la anul! Pe de alta parte, mai multe tari au amenintat verbal ca dau cu veto daca primesc mai putin sau, dimpotriva, dau mai mult - Marea Britanie, Danemarca, Portugalia, Spania, Italia, Letonia...In timp ce beleaua noastra de Presedinte Basescu se infatua precum un analfabet doct ca de cand a pomenit premierul Ponta de dreptul nostru de veto toata Europa s-a bagat sub birouri! Adica, asa ceva nu se face, atragea atentia Basescu lui Ponta, cu aerul superior aferent. Cine esti tu, Basescule?!? ai uitat ca la precedentele reuniuni UE te plimbai ca un maidanez printre picioarele "mesenilor" grei, cu mainile in buzunar, plouat si cu coada-ntre picioare, nebagat de nimeni in seama?!? ...



ROMANIA PUTERNICA