sâmbătă, 24 octombrie 2015

FRUMOASA, DAR ...

URMARITI acest videoclip. E despre Oana. O fata frumoasa si ...daca e frumoasa ce-i mai trebuie?! lumea e a ei. 
Dar acest video nu e doar despre OANA ZAMFIR de la Digi 24. E si despre noi toti, ca tara. Ca fata nu a stiut cine-i MARIAN MUNTEANU, poate nici nu-i asa de grav daca ea, fata, ar fi o oarecare de pe strada. Dar ea este o jurnalista si in aceasta calitate nu mai are nicio scuza. Ii poti spune simplu: fato, du-te acasa! 

”EU cred ca vesnicia s-a nascut la sat” spunea L.Blaga acum vreo...100 de ani. Oare de ce spunea asta? Oare de ce nu a extrapolat spunand ”...s-a nascut in Romania”? Cu ce se distingea Romania fata de satul ei prin vremea aia a anilor '20? 

Si acum, la distanta de 100 de ani, ce s-a schimbat? Afara de faptul ca atunci plecau in strainatati o mana de privilegiati, unii sa-si cheltuiasca banii familiei prin bodegile Parisului, cativa sa studieze in acelasi Paris sau Viena. Acum sunt vreo 3-4 milioane de romani, simpli, plecati in toate colturile lumii ca sa munceasca si sa faca bani, nu sa cheltuiasca. Si o mana, un pic mai mare decat aia de demult, sunt la studii din Anglia pana in Japonia sau Finlanda. Si o alta mana, mai mare decat cea a studentilor, este plecata la furat, ca ei n-au ce sa fure de aici. Aici, acasa, fura altii, derbedeii-ciorditori cu gulere albe: astia fura de la STAT, ca e roata cascavalului mai butucanoasa. Ma rog, stiti ca furtul de la stat e, de fapt, tot din buzunarul cetateanului, dar...ii pasa cetateanului vreo iota? 

Exemplu- MINERIADA din 13-15 iunie 1990. Au murit atunci 6 persoane, multi batuti si schiloditi pe viata, bagati in coma, violuri. Peste 700 de raniti, peste 1000 de arestati ilegal. O mare pata puturoasa pe istoria recenta a Romaniei...Si? Ce a decis Romania, prin Justitia si cetatenii ei pe care Justitia ii reprezinta si ocroteste? Ca ramane cum am stabilit. NU e nimeni de vina. Adica mortul si schiloditul  sunt de vina, ca daca stateau acasa le era bine mersi si-n ziua de azi. 

”DVS. ati fost in Piata Universitatii cand au ajuns minerii acolo?” il intreaba Oana Zamfir pe Marian Munteanu! M. Munteanu raspunde razand: ”Da, am trecut si eu pe-acolo...”

CINE este Marian Munteanu - este liderul fenomenului Piata Universitatii, liderul studentilor din acea vreme, cel in jurul caruia se adunau seara de seara, timp de aproape 2 luni, 40-50.000 de bucuresteni, sub balconul Universitatii de unde el le vorbea. Nu era doar el, dar el era LIDERUL si sufletul acelei miscari unice in istoria post-decembrista. Practic, Marian Munteanu era Piata Universtatii. Ce se intampla acolo? Se vorbea despre libertate, se nutrea spre libertate si democratie, era o miscare anti-comunista care poate nu era chiar nefireasca intr-o tara care venea dupa 40 de ani de comunism si care tocmai ce fusese preluata de o noua gasca de (neo)comunisti in jurul lui Ion Iliescu. ...Cum sa-l intrebi daca era si el acolo?! Pai Oana Z. nu stia ca a fost batut de mineri, ca a stat niste zile in coma? 

ANUL acesta dosarul mineriadei din 90 a fost redeschis de Parchetul de pe langa ICCJ, dupa ce de-a lungul vremii primise mai multe NUP-uri. Redeschiderea insa nu-i vreun merit al Romaniei, al justitiei noastre. Pur si simplu Romania a fost OBLIGATA de catre CEDO sa-l redeschida, pentru ca ceea ce s-a petrecut acolo a fost extrem de grav - 

- CRIME IMPOTRIVA UMANITATII!
ION ILIESCU - s-a prezentat zilele acestea in fata procurorilor, care l-au incunostintat ca este urmarit penal pentru-

- CRIME IMPOTRIVA UMANITATII.
*cum de s-a nascut tocmai vesnicia la sat? alceva, de ce nu? desigur, poetic e foarte frumos, dar metafora are un puternic iz de predestinare nefasta, care din pacate a tot fost probata de istorie.

Marian Munteanu aprilie-iunie 1990:Vreti s-o vedeti si pe frumoasa OANA ZAMFIR? Si alte foto...

Iat-o:


Cred ca la stirea despre copitele de cal s-a descurcat mai bine, ca era pe baza de citit de pe prompter: adica, altii se documenteaza pentru tine, apoi iti scriu pe prompter si tu, VEDETA, citesti de pe prompter! Se schimba treaba cand ai un interviu, atunci nu mai e niciun prompter, trebuie sa te descurci singur, atunci arati cam cate parale faci.

FOTO din vremea Mineriadei - Pietii Universitatii din '90:Miron Cozma, liderul minerilor
Marian MunteanuJoaca- Iliescu, Ceausescu

Marian Munteanu, Piata Univ., zilele noastre

Sufletul satului (de Lucian Blaga)

Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei.
Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,
ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindecă setea de mântuire
şi dacă ţi-ai sângerat picioarele
te aşezi pe un podmol de lut.

Uite, e seară.
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
ca un miros sfios de iarbă tăiată,
ca o cădere de fum din streşini de paie,
ca un joc de iezi pe morminte înalte.sursa video- adevarul.ro, reportervirtual.ro


O CHESTIUNE DE DEMNITATE!