marți, 23 octombrie 2012

PONTA VREA ALTA CONSTITUTIE

Constitutia este cartea de capatai a unui popor. Sau a clasei politice a acelui popor, caz in care s-ar putea regasi in ea nuante mai cenusii - asa cum se intampla cu actuala noastra Constitutie, despre al carui "parinte" inca nu stim exact daca a fost in intentia sa umilirea si ignorarea aspiratiilor poporului SAU pur si simplu atat a putut omul! Despre morti numai de bine, dar poate nu intotdeauna! Ca daca-ti bati joc de niste multe milioane de oameni, macar oamenii astia sa-ti bata si ei...obrazul! Cine a lecturat cat de cat atent Constitutia nu se poate sa nu-i fi sarit in ochi...
mizerabila (ca s-o spunem transant si fara false pudori) croiala a acestei "carti supreme" concepute de "ilustrul" Antonie Iorgovan, "parintele Constitutiei". Iorgovan, spune cv-ul sau, era un eminent cadru universitar, specializat in drept public. In primele luni de dupa Revolutia din decembrie 1989 a facut parte din FSN. La alegerile din 90 intra insa in parlament ca singurul independent, senator de Caras-Severin. Activeaza insa in Parlament in tolba PNL, pana in 92. In acest timp a fost presedintele comisiei de redactare a Constitutiei, mai exact el a fost "creierul". La sfarsitul lui 91, Constitutia Romaniei isi incepea aventura mioritica, validata de Parlament si de popor prin Referendum. Deci, intr-un fel s-ar cam putea forta lucrurile si spune ca TOTI avem particica noastra de vina la acest simulacru suprem. Dar doar fortand si exagerand. In fapt, el era eminenta cenusie, nu putem scoate responsabil orice "simplu" parlamentar (inginer, veterinar, etc) si orice simplu cetatean! Din 92 Iorgovan e numit judecator pe 9 ani la CCR, cam prin 96 demisioneaza, se inscrie la Ecologisti fara succes la alegerile din 96, apoi e cooptat in PDSR si obtine 2 mandate succsive de senator, incepand cu 2000. In 2007 moare de cancer intr-un spital din Viena.

Aspectul mizerabil al Constitutiei lui Iorgovan rezida "pe ici, pe colo, in punctele esentiale". Poate ar trebui sa definim ce inseamna "esential" si daca nu cumva acest aspect intra sub incidenta unei subiectivitati manifeste, situatie in care nu ar mai fi suficienta o singura Constitutie pentru toti, ci poate ar trebui ca fiecare cetatean sa-ai aiba propria lege sfanta! Cam grav, insa, caci sunt desigur multi asa zisi semeni de-ai nostri care si-ar stipula in paginile ei multe facilitati macabre, mai pe romaneste - jegoase, cum ar fi dreptul de a te minti, injosi, fura si de a te omora! Daca acceptam ca un popor nu poate avea decat o Constitutie, atunci vom intelege prin "esential" acele continuturi care sa reprezinte pe absolut toata suflarea acelei tari sau pe majoritatea oamenilor acelei tari - prezumati de bun simt -, in detrimentul lichelelor care nu au "liber" sa te macelareasca in somn iar daca totusi tentatia e de neevitat, macar sa-si plateasca scump acest capriciu infect.


Antonie Iorgovan "parintele Constitutiei"

Care ar fi cele mai esentiale (licenta justificata) aspecte dintr-o Constitutie? Cele legate de libertatea omului si de statutul principalelor institutii ale Statului - Presedintia, Parlament, Guvern, Justitie -, adica fix acele institutii care creioneaza destinul cetateanului de rand. In Constitutia lui Iorgovan, noi "prostimea" suntem buna si minunata cand trebuie sa ne alegem Intaiul in Stat, Presedintele! Pe urma, daca individul zis si Presedinte ni se urca in ceafa si ne scuipa flegme-n ochi din sculare pana-n culcare, noi "prostimea" NU mai putem sa facem nimic, adica sa-l dam jos!!! Desigur, poporul isi are reprezentarea prin Parlament si acesta poate sa-l suspende pe Presedinte in numele poporului! Ce mirific suna, nu?!? In realitatea NU prea stau deloc lucrurile asa! Ce te faci daca Parlamentul sau majoritatea este parte a aceleiasi faune fetide prezidentiale?! Constitutia lui Iorgovan nu da nicio sansa poporului! Alt exemplu, aceeasi problema insalubra:  daca poporul sau o parte importanta a sa are o idee pentru o lege noua: o lege buna, constructiva, benefica tuturor - nicio sansa, pofta-n cui! Initiativa legislativa e doar cu numele, depinzi mereu de Parlament, care adesea prea putin ii pasa de noi "ciumpalacii" de rand! Si mai e un aspect super-esential: justitia. Intotdeauna o PUTERE (politica) isi exercita dominatia asupra poporului prin "oamenii legii". Cam nasol cand "oamenii legii" sunt de fapt ai Presedintelui sau ai Parlamentului sau ai Guvernului, nu? Desigur, exista povestea aia de adormit copiii - "separatia puterilor in stat"...


De la atata "separatie" te ia cu lesin de la burta!

PONTA isi doreste ca dupa alegerile din 9 decembrie 2012 sa corijeze Constitutia tocmai in aceste puncte nevralgice: statutul Presedintelui tarii si al institutiilor si relatiile dintre ele. In acest an 2012 ne-am lovit mai mult ca niciodata de limitele Constitutiei in vigoare : dupa umilinte indurate timp de 8 ani de zile din partea unei haimanale de Presedinte, poporul si-a dorit sa scape de el, dar Constitutia si INSTITUTIILE (CCR, CSM) au fost impotriva poporului!!! Cel putin acestor doua deficiente grave, Ponta le-a pus gand. El vrea o Constitutie in care Presedintele sa NU mai fie Dumnezeu pe pamant (sinonim cu BASESCU) si POPORUL sa nu mai fie redus la "nimeni in drum"!

O CHESTIUNE DE DEMNITATE!